ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ HAKKINDA

date12 Aralık 2018 categoryKEO
06.12.2018 tarihli ve 30627 sayılı Resmi Gazete ‘de Elektronik Tebligat Yönetmeliği yayımlanmış olup, Elektronik ortamda yapılacak tebligata ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlanan Yönetmelik 11.02.1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu uyarınca tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciler tarafından Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) vasıtasıyla yapılacak elektronik tebligata ilişkin hususları kapsamaktadır.

Yönetmelikte tanımlanan Tebligatın Elektronik Yolla Yapılması Zorunlu Olanlar,
"MADDE 5 – (1) Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur:
a) 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) Sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
b) 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
c) Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
ç) Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
d) Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
e) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.
f) Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
g) Noterler.
ğ) Baro levhasına yazılı avukatlar.
h) Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
ı) İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.
 
(2) Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur." şeklinde düzenlenmiştir.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, Yönetmelikte tanımlanan tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar listesinde yer aldığından, Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları, elektronik tebligat adresi almakla yükümlü bulunmaktadır.

Bu yükümlüğe istinaden Yönetmeliğin yürürlük tarihi olan 01.01.2019 tarihine kadar kep adresi edinilmesi gerekmekte olup, Türk Eczacıları Birliği tarafından fiyat araştırması yapılmakta olduğu ve konu ile ilgili ayrıca bir duyuru da yapılacaktır. Meslektaşlarımıza duyurulur.

Kurum Yazısı İçin Tıklayınız.
Konya Eczacı Odası