MİADI GEÇMİŞ İLAÇLARIN İMHASI HAKKINDA

date26 Aralık 2022 categoryKEO

Değerli Meslektaşlarımız;

Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Yönetmeliğinin 41. Maddesi; ‘’Eczane sahip ve mesul müdürü, ilaçların miadını düzenli olarak kontrol eder. Bozulan ve miadı geçen ilaçları imha edilmek üzere satıştan kaldırması, ayrı bir alanda saklaması gerekir.’’ şeklindedir.

Odamız, Konya İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Konya genelinde eczanelerimizde miadı geçmiş ilaçların imhası konusunda çalışma yapmıştır.

ÇEKOOP ile yapılan anlaşma neticesinde eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş ilaçların imha işlemi, ITC İnvest Trading Consulting AG şirketi aracılığı ile yapılacak olup, ITC den lisanslı damperli kamyonla da nakliyesi sağlanacaktır.

Eczacılar tarafından ödenecek imha bedeli kg başı 10TL+KDV(%18)dir.  

Toplanan tüm ilaçların nakliye bedel 8600TL+kdv(%18)dir. Nakliye tutarı,imha bedeli içine dahil edilmiştir.

İlçedeki eczacılarımızın ilçe temsilcilerimiz ile görüşmesi gerekmektedir.

 

İlaç imhası için eczacılarımızın izleyeceği yol şu şekildedir:

1. İlaç imha işlemi, kontrole tabi ilaçlar ve diğer ilaçlar olmak üzere ayrı ayrı yapılacaktır. Kontrole tabi ilaçlar için dilekçe ve listelerin ayrı hazırlanması ve ayrı kolilere koyulması önemlidir.

2. İmha edilecek ilaçların içerisinde küpürü-karekodu eksik, yeşil-kırmızı reçeteye tabi, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve kan ürünleri kesinlikle bulunmayacaktır.

3.Miadı geçen ilaçlar koli içerisine koyulmalı ve kolinin üzerine eczane adı ve“İMHA”mutlaka yazılmış olmalıdır(FORM 1.’de yer almaktadır). Poşet ile getirilen ilaçların imha işlemi yapılmayacaktır. Birden fazla koli oluşturulmuşsa dilekçede koli adedi belirtilecektir.

4. Miadı geçen ilaçlar eczanelerimizde kullandığımız paket program (İLON, BOTANİK  vb.) üzerinden veya aşağıda belirtilen "ilaç imha listesi"nin doldurulması (FORM 2.) ve 4 nüsha ıslak imzalı ve kaşeli olacak şekilde hazırlanması gerekmektedir.(Belgelerin her sayfasında kaşe-imza olmalı).

İlacın maliyet fiyatı depocu satış fiyatı üzerinden KDV siz olarak yazılmalıdır.

5. İlaç imha komisyonuna verilecek dilekçe eksiksiz olarak doldurulmalıdır. (FORM.3)

6. İmha edilmesi için listelenen her ilacın mutlaka İlaç Takip Sistemi üzerinden de  imha bildirimi yapılması gerekmektedir.

7. Aşağıda belirtilen dilekçe ve 4 nüsha ilaç listesi ile birlikte imha edilecek ilaçlar 27-28 Aralık 2022 tarihinde, SELÇUK ECZA DEPOSU MERKEZ ŞUBEYE teslim edilecektir. İlaçlar sadece 27-28 Aralık 2022 tarihinde mesai saatlerinde (09:00-17:00) getirilecek, bu tarihin öncesinde veya sonrasında getirilen ilaçlar teslim alınmayacaktır. Miadı geçmiş ilaçları eczacı veya eczane çalışanının teslim etmesi gerekmektedir.

8. Teslim edilen ilaç kolileri ve listeler İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince karşılaştırılarak kontrol edileceğinden kurallara uyulması önem arz eder.

Bilgilerinize sunarız,

* Veteriner İlaçları imha ettirmek isteyen meslektaşlarımız, imha edilecek veteriner ilaçlarını İl Tarım Müdürlüklerine bildirmek suretiyle onaylattırmaları ve ayrı kolide göndermeleri gerekmektedir. 

Saygılarımızla…

 KONYA ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

FORM 1.

FORM 2.

FORM 3

 

İLON PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

İlon anasayfa üzerinden;

Hızlı - İşlemler - Hareketler - Kartlar - Stok  - Online İşlemler vs şeklinde sıralanan kısayollar üzerinden “STOK” kısayoluna tıklanacak.

Açılan Sayfada “ZAYİ/MİADI DOLANLAR” kısmına tıklanacak

ITS Tipi “Miad Sebebiyle İmha” kısmı seçilip, karekodlar okutulup excele aktar kısmında liste alınacak.

 

TEBEOS PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

Miadı geçen ilaçlar Satış Ekranına okutulur.

>Zayi Çıkış >Miadı Geçti >Tamam butonu sırasıyla tıkanarak kayıt tamamlanır.

Sonraki adımda;

>Raporlar ve İstatistikler >İlaç Raporlama >Zayi Raporu sırasıyla tıklanarak excele aktar bölümünden liste alınır.

 

BOTANİK PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

1. Botanik arayüzünden “Eczane Yardım” tıklanır

2. Eczane yardım menüsünden “Miadı Geçen Karekod İmhası” tıklanır.

3. Ürün açılan pencereye okutulur, “Ekle” ye tıklanır, pencerenin sağ alt bölmesinden “Miadı Geçti” seçilir.

4. Son olarak yine aynı pencerede açılmış olan “Deaktive Et” tıklanır, işlem sonlandırılır.

 

ECZANEM PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

>Diğer >Miadı Dolan / Zayi Olan ürünlerin Çıkışı >Toplu Karekod Girişi (Miadı geçen ilaçların karekodları okutulur) >Karekodları Aktar sırasıyla tıklanarak işlem yapılır.

>Yazdır >İmha bildirim Formu yazdırılır (Karekodlu)

 

BYTE PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

Stoklar butonuna tıklanır. Miadı Dolan / Zaiyat Çıkışları tıklanır. Ürün okutulur. Yukarıda bulunan imha butonuna basılır.

Excele aktarmak için;

Raporlar bölümüne tıklanır, Stok Raporları >Stok Hareketleri Listesi >İşlem Yeri >Zaiyat / Miadı Dolan Stok Çıkışı tarihle döküm verilir ve excele aktarılır.