REÇETESİZ İLAÇ SATIŞI HAKKINDA

date27 Ağustos 2019 categoryKEO
İl sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ilçe koordinasyon, izleme ve değerlendirme ziyaretlerinde, eczane sahip ve mesul müdürü eczacılar ile eczane kalfaları tarafından hastalara reçetesi olmadan ilaç verildiği ve sonrasında da hastaların bu ilaçları yazdırmak için genelde ASM olmak üzere diğer sağlık kuruluşlarına başvurdukları bilgisi edinmiştir.
Öncesinde doktor muayenesi olmadan eczanelerden alınan ilaçların yazdırılması konusunda yapılan bu başvuruların özellikle Aile Hekimleri başta olmak üzere tüm hekimleri sıkıntıya düşürdüğü ve sonrasında hasta ile hekim arasında istenmeyen olayların yaşandığı bildirilmiştir.
Bilindiği üzere 1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 1’inci maddesinin ikinci fıkrasında, “Tabip reçetesiyle verilmesi meşrut olanlar ancak reçete mukabilinde ve diğerleri reçetesiz olarak münhasıran eczanelerle ecza ticarethanelerinde kanunu mahsusuna tevfikan satılır.” hükmü ile ilaç ve tıbbi müstahzarlardan tabip reçetesiyle verilmesi şart olanların ancak reçete mukabilinde ve diğerlerinin reçetesiz olarak münhasıran eczanelerle satılabileceği anlaşılmaktadır. Aynı kanunun 202inci maddesinde ise “ 18 ve 19 uncu maddelerde mezkûr ahval hariç olmak üzere bu Kanun ahkâmına muhalif hareket edenlere ikiyüzelli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu Kanunda yazılı olan idari para cezalarına ve diğer idari yaptırımlara mahalli mülki amir tarafından karar verilir hükmü bulunmaktadır.
Yine 25.04.2017 tarihli ve 30048 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Ambalaj Bilgileri, Kullanma Talimatı ve Takibi Yönetmeliği’nin 15’inci maddesinin 2.fıkrasına göre; “Paydaşlar, İlaç Takip Sistemine yapmış oldukları bildirimleri doğrulayacak üretim veya ithalat evrakları, fatura, irsaliye, reçete gibi evrakların aslını veya okunaklı suretini Kurum tarafından talep edildiğinde ibraz etmek üzere beş yıl süreyle fiziki ya da elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.
Görüldüğü üzere başta antibiyotik satışı olmak üzere, bütün ilaç satışlarının mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi, aksi durumların tespiti halinde gerekli işlemlerin yapılacağı meslektaşlarımıza önemle duyurulur.
Kurum yazısı için tıklayınız.